4 tips för en ergonomisk arbetsplats

Utöver stil och design är det viktigt att inredningen av ditt kontor också är anpassat efter funktionella behov och skapar en ergonomisk arbetsplats. ”Ergonomi” betyder ungefär ”arbetes naturlag” och kommer från grekiskan, det används för att beskriva hur arbetsmiljö påverkar människan. Idag är kraven och förväntningarna hårda på att skrivbordsmöblerna inte bara ska vara funktionella och snygga utan även ergonomiska. Det är därför vanligt att det satsas på ergonomiska kontor med lösningar som exempelvis höj- och sänkbart skrivbord som är anpassningsbara efter individens egna behov för en ergonomisk arbetsplats.

1. Höj- och sänkbart skrivbord

Höj- och sänkbara skrivbord är inte bara för att du också ska kunna jobba stående. Med steglösa inställningar kan de också ställas in för personliga höjder för sittande arbete. För att sitta ergonomiskt ska båda fötterna vara på marken och även om stolar ofta kan gå lågt är det ju då viktigt att skrivbordet också anpassas efter din längd. Detta är inte bara någon fluga. Du kan läsa mer om detta på Arbetsmiljöverkets hemsida som uppmärksammat problemet med dålig ergonomi på arbetsplatserna de senaste åren.

Höj- och sänkbara skrivbord, smarta kontorsfack och andra ergonomiska produkter till skrivbordet har ökat lavinartat där företag som DPJ gått i bräschen med god framåtanda så att alla kan jobba justerbart. Skrivbord är dock ganska personliga vad folk gillar och tack vare den ökade medvetenheten finns det nu också svängda skrivbord och andra former av höj- och sänkbart. Arbetsbord påverkar definitivt arbetsdagen mer än vad man först tror.

2. Ergonomiska kontorsstolar

Skrivbords- och arbetsstolar ska inte längre bara vara en stabil enkel plats att sitta och jobba. De ska vara dynamiska och bjuda in till arbete i flera ställningar. Ergonomiska kontorsstolar kan vara så enkla som att de kan höjas och sänkas och lutas. Bara detta främjar till bättre och mer varierad hållning på arbetsplatsen.

Om det är mycket sittande i arbetet är det ännu viktigare med en ergonomisk kontorsstol. Då kan du titta på ergonomiska stolar som erbjuder aktivt sittande i flera ställningar. Sadelformade säten som går att sitta i både framåt, bakåt och åt sidorna. En skön kontorsstol som, per design är instabil, kan först kännas lite obehagligt. Dessa är utformade för att ryggmuskler och bålen ständigt ska vara aktiverade hos de som sitter och det kan göra oerhört mycket för välmående hos de som jobbar.

3. Avskärmning och ljudabsorbenter

Även om öppna och ljusa kontorslandskap är att föredra för de kontor som har anställda som jobbar nära varandra kan det var skönt att skärma av lite mellan varandra. Avskärmning på skrivbord, en så kallad bordsskärm, kan fungera som skygglappar och förhindrar att aktivitet från grannarna stör utan att blockera in någon i ett mörkt och tråkigt hörn. Bordsskärmar följer också med om det är ett höj- och sänkbart skrivbord och då behåller man arbetsplatsens avskildhet i stående läge utan att det blir som att sjunka ner i ett mörkt hål i sittande läge om man har höga golvskärmar. Golvskärmar har dock fördelen att de kan flyttas runt där de behövs och kan skärma av delar av kontoret bättre. Vill du använda golvskärm till skrivbord så har de ju också fördelen att täcka för skrivbordets underdel.

Avskärmningar hjälper inte bara att dela upp kontorslandskapet utan tillverkas oftast numera för att också vara ljudabsorberande. Ljudabsorbenter hjälper till att skapa en mycket trevligare ljudbild i kontoret. De hindrar ekon och sänker ljudnivåerna i kontorslandskapet. Om du har gott om plats på väggarna kan billiga akustikplattor hjälpa mycket, många av dem är dessutom väldigt snygga vilket är ett plus för ljudabsorbenter. Tak är ett ställe som många glömmer i inredningen och ljudabsorbenter för tak har kommit långt från tidigare fula takplattor. Hos DPJ och Elite Kontorsmöbler kan ni se att de numera är mer som hängande konstverk eller kombinerade med lampor för att dölja dem lite och göra dem mer funktionella.

4. Arbetsplatsmattor

Arbetsplatsmatta, eller ståmatta och StandUp-matta som de också kallas, gör en otrolig skillnad för arbetsdagen. Ofta pratas det om hur många kalorier arbetsplatsmattor hjälper till att förbränna men det är kanske inte bara det man är ute efter. Faktum är att arbetsplatsmattor är bevisat bra för rygg, axlar och såklart dina fötter. Elite Kontorsmöbler har ett brett utbud och där kan du även läsa mer om arbetsplatsmattor.

”Snåla inte med det som skiljer dig från marken.” är ett talesätt som dyker upp ibland när det talas om bildäck och skor men logiken finns kvar även för arbetsplatsmattor. På kontorsjobb.se tillägnar vi väldigt mycket tid antingen sittande eller numera stående. En varierad arbetsställning är bra för kroppen i längden, du kan läsa mer om detta på Arbetsmiljöverket. Om du själv har provat skillnaden mellan att jobba stående med eller utan en arbetsplatsmatta vet du hur mycket en ergonomisk ståmatta gör för kroppen.