4 tips när du ska inreda kontor

Inredning av kontor är något alla borde lägga mer tid och tanke på. Kontorsinredning är lika viktig för det första intrycket som din egen klädsel är. Vikten av att inreda kontor som skapar en trivsam miljö för både anställda och kunder är viktigt – inte bara för att skapa ett gott intryck, utan också för att skapa en arbetsplats som gynnar kreativitet och produktivitet samt arbetsro.

1. Tänk på första intrycket

Gör det tydligt för dig själv vilken känsla du vill att din inredning av kontoret ska förmedla. Vill du skapa en harmonisk och fridfull miljö kan det vara bra att tänka på att ha ett bra ljusinsläpp, dova färger och mycket växtligheter. Det finns företag som är experter på just kontor inspiration och därför kan erbjuda gratis konsultation.

Att ha kontorsväxter och att jobba med växtinredning på kontoret är ett enkelt sätt att skapa ett mer inspirerande kontor. I stället för att köpa in dyra växter och känna stressen över vattnandet så kan du i stället hyra växter av företag som exempelvis SOL.se i Stockholm. Företag som jobbar med växtinredning underlättar arbetet för er med skötsel och vattning av växter på kontoret. Att hyra växter har även fördelen att skulle du tröttna på några växter är det bara att ringa upp så byts de ut mot andra.

2. Lediga ytor

Lediga ytor är exempelvis en plats att hålla informella möten, äta sin lunch eller bara en öppen och ledig yta separat från den vanliga arbetsplatsen där alla kan ta det lite lugnt. Lediga, eller så kallade break-out, ytor på kontoret skulle vi kunna skriva en helt egen artikel om. Dessa områden är vitala för en god trivsel på kontoret. Det viktiga är att även om man kan arbeta i dessa ytor ska det vara helt på medarbetarnas initiativ. Det får inte bli en plats där det alltid bokas in möten.

Det är viktigt att fylla dessa ytor med varierade och bekväma möbler. Inte bara soffor, inte bara stolar, försök att hålla det varierat. Det ger frihet att nyttja det som passar bäst och är mest bekvämt för stunden. Ett antal bord för avlastning är såklart bra också. Det går att kombinera lediga ytor med exempelvis fikarummet men tänk på att det måste finnas höga bord då också. Alla tycker inte att det är skönt att sitta och äta lunch i en soffa.

3. Smart inredning

Att inreda smart är något som blivit allt vanligare i takt med att fler tvingas bo på mindre yta, detta kallas Compact livning. En trend som tagit sig vidare till kontoren och är viktigt att tänka på när du ska inreda för att maximera din yta. Genom multifunktionella produkter kan du idag hitta smarta lösningar för förvaring i kombination med sittplats och skrivbord.

4. Inred kontoret med ett tema

Det är vanligt att man söker inspiration för inredning av kontor på flera olika ställen med helt olika teman. Då riskerar färgerna att bli spretiga och slutresultatet kan resultera i att för många olika stilar har blandats utan tanke på det stora hela.

Hitta en färgpalett på ca 4 färger (utöver vitt och svart) och håll dig till dem så gott det går. Börja att själv sätta en huvudfärg, exempelvis den mest dominanta färgen i din logga, för att sen leta komplimenterande färger. Det finns flera sidor på nätet som hjälper till att ta fram komplimenterade färger, exempelvis coolors.co.

Tänk på att hålla det ljust. Vitt går att kombinera med allt och bör ofta vara den mest dominanta färgen på kontoret för att hålla allt ljust och öppet. Men du ska inte vara rädd för att det ska bli färgstarkt på kontoret eller att alla möbler måste vara i samma färger. Ett färgglatt kontor upplevs ofta som mer levande och ger mer glädje till de som jobbar där.

Fler tips för kontorsinredning

Läs gärna mer om att inreda kontor och tips och tricks om att inreda kontor som kan vara bra att ha på DPJ:s blogg. Bloggen beskriver årets trender kring kontorsinredning och pratar mer om olika material och vad de förmedlar för intryck och inspiration. Kontor är inte helt lätt att inreda snyggt och mysigt och då är det bra att fråga eller leta inspiration hos de företag som specialiserat sig på detta.