Kontorshotell

Vad ingår i ett kontorshotell?

Konceptet med kontorhotell bygger allra oftast på att allting ska ingå. Från förbrukningspapper, skrivare, mötesrum till snygga och ergonomiskta kontor med ergonomiska stolar och höj- och sänkbart skrivbord. I många fall ingår det personlig assistans via en receptionist, föreläsningar och givande nätverkande.

Är du dessutom en person som gillar att äta frukost på jobbet så kan detta finnas att tillgå. Tränar du mycket eller gillar en bra deal? I många fall erbjuds tillgång till gym men också rabattkoder till kända träningsaktörer. Kontorshotell har ofta samarbete med företag i närområdet, ett exempel på detta kan vara företagshotell som ligger nära en golfbana ofta fixat kraftiga rabatter på medlemskap i golfklubben för de som hyr kontorsplats av dem.

Ingår möbler i kontorshotell?

Ja, i ett kontorshotell kommer alla möbler du behöver för kontoret att ingå. I övrigt så ingår det ofta även skrivare, konferensrum med webkameror och projektor, och mycket mer. Tanken är att precis som om du hyr ett hotellrum så ska du inte behöva ha med dig något utöver dig själv (och såklart din egen dator). En stimulerande inredning är något de flesta kontorshotell har satsat på. Inte minst för att det ger ett trevligt intryck med så höjer det även produktiviteten.

Det finns kontorshotell som hyr ut hela kontorslokaler och där ingår det också oftast möbler men hos många kan du hyra omöblerat om du skulle vilja. Att inreda kontor är dock inte enkelt och kräver ofta mycket tid och pengar men är viktigt för att skapa en inspirerande och trivsam arbetsmiljö.

Många kontorshotell har även satsat på att göra sina arbetsplatser så ergonomiskt anpassade de kan. Detta för att du som gäst ska må bra på kontoret. De har ofta höj och sänkbara skrivbord och ergonomiska stolar som kan anpassas helt efter användaren. Du är välkommen att läsa mer ergonomi på vår sida om vad som bör ingå i ett ergonomiskt kontor.

Kontorshotell pris

Kostnaden för kontorshotell kan variera like mycket som hotellrum och priset ställs efter efterfrågan. Det gör att priserna också kan variera beroende på säsong i vissa städer. Vi har valt att titta på pris för kontorshotell i Stockholm, Göteborg och Malmö. Då priset varierar kraftigt är det svårt att sätta exakt pris på alla men här är en översikt:

  • Förorter: 1 000–3 000 kr i månaden / person
  • Ytterstad: 2 000–6 000 kr i månaden / person
  • Centrum: 4 000–10 000 kr i månaden / person

Till skillnad from vanliga kontorslokaler där man betalar per kvadratmeter och år kostar kontorshotell generellt bara per person och månad. Detta på grund av att bindningstiderna är kortare och i många kontorshotell kan flera företag dela samma arbetsrum. Det finns såklart enskilda kontor att hyra också. Då flera företag delar på de gemensamma ytorna och kostnaderna får man ett mycket bättre pris än vanliga kontorslokaler, ofta under hälften så dyrt.

Kontorshotell uppsägningstid

Uppsägningstiden på kontorshotell är 3 månader i genomsnitt men det kan variera från 1 månad upp till 6 månader. 3 månaders uppsägningstid är i princip branschstandard nu och gäller för enskilda platser på kontorshotell. För vanliga kontor är det ofta 9 månaders uppsägningstid men det kan ofta vara helt låst tills att kontraktet löper ut.

Kontorshotell – därför trendar det

Allt fler väljer att förlägga sin arbetsplats på ett kontorshotell. Hur kommer det sig att denna trend har tagit fart?

Välmående

Google var en av de som var först ut med att rita om kontorets syfte från att vara en arbetsplats till att bli betydligt mer. Kontoret är en plats där alla ska må bra genom öppna kontorslandskap, stimulerande miljö, sund mat och möjlighet till träning. Studier har visat på att produktiviteten ökar om medarbetarna mår bra – småföretagare och entreprenörer som har hyrt in sig på ett kontorshotell vittnar ofta om denna fördel.

Flexibla hyreskontrakt

Långa och ofördelaktiga hyreskontrakt för hyrestagaren är inte längre attraktivt då nya uppstickare har ritat om scenen genom sina kontorshotell. Numera ges möjligheten till en mer flexibel och skalbar hyressituation. Med kontorshotell är det väldigt enkelt att avbryta eller hitta nya lokaler utan en massa krångel med uppsägningstider och liknande då uthyrarna är väldigt måna om att hyresgästerna ska trivas.

Hållbarhet

Aldrig tidigare har det varit lika viktigt som det är nu att värna om miljö & hållbarhet och därför känns det heller inte sunt att låta lokaler eka tomma. Genom en flexibel affärsmodell och ett miljöanpassat förhållningsätt till bland annat inköp så går kontorshotell i framkant för nya generationens arbetsplats.

Kostnad

Genom exempelvis gemensamma inköp, delade fasta avgifter och hyresavgifter och mer fördelaktiga hyresavtal så blir den totala kostanden i den stora majoriteten av fallen alltid lägre genom att använda sig av företagshotell. Pris sätts efter den samlade kostnaden för alla. I stället för att varje enskilt företag gör sina egna förhandlingar med hyresvärd eller leverantörer kan kontorshotell förhandla på en mycket större skala och skaffa alla en bättre deal.